Táto internetová stránka používa súbory cookies na zlepšenie poskytovaných služieb. Pokračovaním používania stránky s tým súhlasíte ...

Čo je to vlastne ZDRAVÁ STRAVA?

Čo je to zdravá strava 1170 370Veľakrát ste už počuli niekoho hovoriť o nejakom jedle, že je zdravé. Ale, čo sa vlastné skrýva pod pojmom „zdravé jedlo“ alebo „zdravá strava?“ Väčšina z nás je presvedčená, že niektoré jedlá sú nášmu zdraviu prospešné a iné naopak. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čím si zaslúžilo určité jedlo alebo surovina atribút zdravého jedla? Aké vlastnosti musí mať jedlo, aby bolo označené za zdravé? Na tieto otázky dostanete odpovede v dnešnom článku. Po jeho prečítaní získate návod, ako vyberať jedlo tak, aby ste mohli povedať, že sa stravujete zdravo.

 autor: Mgr. Juraj Bežák, PhD.

 Nič nie je čierno-biele

Je zaujímavé, že drvivá väčšina ľudí sa v živote na mnoho vecí pozerá čierno-bielo, na stravu nevynímajúc. Možno je to preto, že ľudia majú radi jednoduché riešenia, a preto chcú, aby aj v ich živote vedeli o čomkoľvek jednoducho povedať, že je: „čierne alebo biele“, resp. „dobré alebo zlé“, resp. „zdravé alebo nezdravé“. Bohužiaľ, každý kto sa začne hlbšie zaujímať o skutočné vedecké poznatky v akejkoľvek oblasti zistí, že čierno-biele nie je takmer nič a všetko čo nás obklopuje je úžasne komplexné.

Na druhú stranu verím, že úlohou týchto ľudí – odborníkov v určitej oblasti – je sprostredkovať poznatky širokej verejnosti čo najjednoduchšou a najzrozumiteľnejšou formou tak, aby z nich celá spoločnosť mohla prosperovať.

Čo je zdravé jedlo?

Skúste sami sebe položiť túto otázku a skúste na ňu odpovedať...

Začali ste menovať jedlá, ktoré považujete za zdravé? Alebo ste sa pokúsili rýchlo vymyslieť nejakú charakteristiku zdravého jedla? A môžeme vôbec nejaké jedlo samo o sebe označiť za zdravé? Ak budeme jesť iba brokolicu a čučoriedky budeme zdraví?

Jedno zdravé jedlo je len veľmi malá časť toho, čo môžeme nazvať „zdravé stravovanie“ alebo „zdravá strava.“ Verili by ste, že mnoho ľudí si myslí, že ak spoločne s nezdravým jedlom skonzumujeme aj zdravé jedlo, látky zdravého jedla „zabijú“ škodlivé látky nezdravého jedla?

To, že si to mnoho z nás myslí vedia aj manažéri zodpovední za rozmiestnenie pultov s produktmi v supermarketoch. Nie náhodou vo väčšine obchodov s potravinami sú ovocie a zelenina hneď prvým tovarom, s ktorým sa stretneme po vstupe do priestoru obchodu. Jedným dôvodom prečo je to tak, je to, že vložením ovocia a zeleniny do svojich košíkov akoby „uspokojíme“ svoj vnútorný hlas, ktorý nám hovorí, že by sme mali kúpiť niečo zdravé. Akonáhle tento hlas utíchne, príde na rad hlas „odobrenia“, ktorí nám odobrí vložiť do košíka aj tovar ako čipsy, hranolky, keksy, čokolády...

Ak čítate medzi riadkami, už určite tušíte, kam týmto smerujem. Zdravá strava nie je len o zaradení zopár super zdravých jedlách do vášho jedálnička. Nie je to čierno-biele, je to omnoho komplexnejšie. Zopár zdravých jedál ešte netvorí zdravú stravu. Zdravá strava má svoje jasné charakteristiky, ktoré sú zhodné pre každého bez rozdielu, či už ste stúpenec paleo diéty, alebo vegán, alebo zástanca akéhokoľvek iného „stravovacieho tábora.“

čo je to zdrava stravaV nasledujúcich riadkoch sa pokúsim v šiestich bodoch charakterizovať zdravú stravu:

1. Zdravá strava nám dáva len toľko energie, koľko reálne potrebujeme

Jedným z aspektov zdravého stravovania sa je optimálny príjem energie. Je to jednoduché, ak bude príjem a výdaj energie v našom tele dlhodobo na rovnakej úrovni, splníme jeden zo zakladaných predpokladov na to, aby sme zostali zdraví a cítili sa dobre.

Dlhodobú nerovnováhu na ktorúkoľvek stranu môžeme označiť za „nezdravú“.

Bez dostatočného množstva energie náš organizmus nepracuje správne. Spočiatku dochádza k zmene procesov, ktoré nie sú pre nás nevyhnutné pre prežitie napr. ako: fungovanie metabolizmu, reprodukciu či funkcie mozgu. No dlhodobý nedostatok energie v našom tele môže viesť k závažnejším poruchám.

Dlhodobý nadbytočný príjem energie vedie k rezistencii nášho organizmu voči dôležitým hormónom (napr. leptín a inzulín), k zníženiu priechodnosti ciev, k vyššiemu krvnému tlaku atď.

2. Zdravá strava je bohatá na vitamíny a minerály

Ak by platilo, že pre zdravé stravovanie stačí splniť iba prvý bod o vyváženom príjme energie, bolo by to až príliš jednoduché.

Samotné kalórie nie sú rozhodujúce. Veľmi záleží z akých jedál prijímame tieto kalórie a rovnako záleží aj na tom, či sú prijímané kalórie vo forme makroživín (bielkoviny, sacharidy, tuky) sprevádzané aj dostatočným množstvom mikroživín (vitamíny a minerály).

3. Zdravá strava pozitívne vplýva na náš výzor, výkonnosť a to, ako sa cítime

Nezáleží na tom či ste športovec, starší pán na dôchodku, či nevesta chystajúca sa na svoj deň D. Zdravá strava je jeden z najdôležitejších faktorov umožňujúci dosiahnuť váš cieľ, či už je ním vynikajúca športová výkonnosť, pevné zdravie v dôchodkovom veku alebo pekná postava na svadbe.

4. Zdravá strava je zdravá aj pre našu planétu

Zdravo sa stravujúci ľudia tvoria menej odpadu, pretože väčšina zdravých jedál nemá obal. Zdravé jedlá nie sú chemicky konzervované, nepodliehajú zložitému spracovaniu a nie je pri ich „výrobe“ produkovaný ďalší odpad.

Krátke, výstižné a jednoduché, viac k tomuto bodu netreba písať.

5. Zdravá strava vám umožní prekonať vaše limity

Ak je celá vaša rodina obézna, nemusí to automaticky znamenať, že musíte byť obézni aj vy. Genetické predispozície nie sú vaším osudom. To aký život žijete, aké máte zvyky (aj tie, o ktorých ani neviete), kto vás obklopuje a to čo jete – to všetko vplýva na to, či sa vaše genetické predispozície prejavia alebo naopak.

Zdravá strava spoločne s cvičením, správne nastavenou mysľou a vhodným prostredím môžu „zabrániť“ tomu, aby vaše gény „spustili“ procesy, ktoré trápili vašich predkov.

6. Zdravá strava nie je diéta ani žiadne dočasné upravenie stravy

Predstavte si, že si kúpite nové auto a rok čo rok, okrem jedného mesiaca v danom roku, doňho budete tankovať nekvalitné palivo. Jedenkrát za rok sa rozhodnete pre svoje auto spraviť niečo dobré a budete mesiac tankovať to najkvalitnejšie palivo.

Myslíte si, že ochránite motor vášho auta pred poškodením, tým že jeden mesiac v roku budete tankovať najkvalitnejšie palivo? Asi už chápete paralelu medzi „vaším autom“ a vaším organizmom.

Žiadna jedno alebo dvoj alebo trojmesačná diéta vám neprinavráti zdravie, neupraví vašu telesnú hmotnosť natrvalo a neprečistí organizmus od všetkého, čo ste si dlhoročným nezdravým stravovaním v tele „nazbierali.“

Výhodou je, že oproti najkvalitnejším motorovým palivám, zdravá strava vôbec nemusí byť drahá, práve naopak.

Zdravé stravovanie je trvácne, je vašou súčasťou, nemusíte nad ním rozmýšľať – je vaším „dobrozvykom“.

Ak väčšina toho čo jete je v súlade s predošlými piatimi bodmi, môžete si byť istí, že konzumujete zdravú stravu.

Dúfam, že aj vďaka dnešnému článku sa vám podarilo zamyslieť sa nad tým, čo v skutočnosti je zdravá strava. Sami zhodnoťte nakoľko sa to čo máte dennodenne na tanieri zhoduje s vyššie uvedenými bodmi článku. Nezabúdajte, že vaša strava vplýva nielen na vás a vaše zdravie, ale aj na vašich potomkov (či už súčasných, ktorí zväčša opakujú vaše stravovacie návyky, alebo ešte nenarodených, ktorým vytvárate genetickú informáciu) a rovnako nezabúdajte na to, že výberom vašich jedál ovplyvňujete aj zdravie našej planéty.

V ďalších článkoch o stravovaní budeme postupne zachádzať do rôznych oblastí stravovania, do čoraz zložitejších tém, až pokiaľ nenarazíme na strop našich vedomostí a odbornosti :)

Sledujte nás aj naďalej na:
www.smart-trening.sk

Ak sa chcete dozvedieť viac o našich službách v oblasti stravovania, kliknite pre viac informácií >>> tu.

 

Mgr. Juraj Bežák, PhD.
Autor: Mgr. Juraj Bežák, PhD.
Spoluzakladateľ portálu smart-trening.sk. Profesionálny tréner s desaťročnou trénerskou praxou.


Podobné články

Naspäť to hore